Sidor

onsdag 13 mars 2024

Rubinen v.11 - Utforskarna

Projektgruppen Utforskarna har de senaste veckorna arbetat med boken "Färgmonstret" som handlar om ett monster som har trasslat till alla sina känslor och som genom bokens gång trasslar ut dem och sorterar dem i bland annat olika färger. 

 

I början av terminen reflekterade gruppen över vad barnen redan visste om känslor och över bokens innehåll. Därefter skapade de ett tilltrasslat monster tillsammans!

 
Barnen fick träna på samarbete och fick en motorisk utmaning genom att försöka att rita innanför linjerna på monstret.  

Barnen var veckan efter ute på en utflykt till en park där de fick i uppdrag att leta stenar och samla ihop dem. Vid nästa tillfälle målades stenarna i de olika "känslofärgerna" och som vi kommer arbeta mer framöver. 

På jakten efter stenar att ta med tillbaka till förskolan hittade vi en stor sten, en pedagog frågar om vi ska ta med den till förskolan också? Barnen säger ja och ett barn försöker att lyfta den men det "går inte" och inte ens med hjälp av resten av gruppen klarar barnen av att lyfta den och tillsammans konstaterar vi att den är för tung för att ta med tillbaka till förskolan och att den får vara kvar i parken.

Utforskarna fick i par måla stenarna i "känslofärgerna" från boken. Innan vi började måla reflekterade vi över stenarna, hur känns de i handen? "vasst" - sa ett barn och "kallt" sa ett annat barn. Tillsammans fick vi också utforska hur känns det egentligen när något är hårt och mjukt efter att en kompis sa att stenen är mjuk. Pedagogen tog fram en kudde och 

Denna vecka har utforskarna börjat arbeta med glädje, gruppen har reflekterat tillsammans om vad som kan göra någon glad och börjat skapa solar i glädjens färg :gul! 


 

Barnen fick igen en motorisk utmaning att måla innanför linjerna! 

"Förskolan ska stimulera barnens kreativitet, nyfikenhet och självkänsla. Barnen ska få möjlighet att förundras och utveckla sin förmåga att utforska, kommunicera och reflektera. Utbildningen ska stimulera barnen till att ta initiativ och ansvar samt ge dem möjlighet att arbeta både självständigt och tillsammans med andra" (Läroplanen för förskolan, s.10)

Ha en fortsatt trevlig vecka!

/Rubinen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar